Gradska vila puna individualnosti i životne radosti

Gradska vila u Linzu u Gornjoj Austriji prikazuje kako se individualnost i osobnost investitora dobrom suradnjom arhitekta odražavaju u novom domu.

Novoizgrađena gradska vila zrači prirodnošću i kreativnošću.

Kvaliteta je kod arhitektonske i građevinske izvedbe bila vrlo važna investitoru. Kvaliteta se osjeća kod korištenja trajnih materijala, vrlo svijetlih prostora i odlično planiranih rješenja detalja. Dovršenost i ljubav prema detaljima ne nameću se u prednji plan – upravo suprotno: dom odiše svježom lakoćom i životnom radošću. Nastao je kreativni energetski prostor u kojem u središtu grada uživa cijela obitelj.

Arhitektonska šetnja kroz gradsku vilu

Zelenilo i drvo u gradu

Već izvana se zgrada smjelo ističe od okoline. Drvena fasada u kombinaciji sa zidom zelenila, usprkos tome što je smještena u gradu, donosi blizinu prirode. Površinski poravnani elementi ACTUAL ALWOOD u antracitno sivoj boji (RAL 7016) s minimalističkim okvirima krila, staklenim kutovima LOFT i vanjskim žaluzinama ACTUAL za zaštitu od pogleda i zasjenjenje predstavljaju savršeni sklad s arhitekturom.

„Općenito ne volim stepeništa. Svoje obožavam.“

Vlasnik ima dobar razlog za to. Nakošeni zid u brušenom golom betonu izvana se nastavlja u unutrašnjost ulaza i pravi je magnet za oči. Na isti način izrađeni su podovi i stepenište. Antracitno siva aluminijska ulazna vrata ACTUAL, kao i cijeli ulaz, izrađena su od prozirnog stakla i uključena u kontrolor za pametni dom (engl. Smart Home). Vlasnik namignuvši kaže: Zid s prevjesom podsjeća nas na naše tirolske korijene.

Otvoreni boravak

Glavni boravišni prostor na gornjem katu s nesmetanim prijelazom između dnevne sobe, kuhinje i blagovaonice također je otvoren i putem galerije, sa stepeništem i staklenom pločom ugrađenom u pod, povezan s prizemljem gdje se nalaze spavaća soba i dječje sobe. Dvostrano površinski poravnani prozori ALWOOD su u boravišnom prostoru u izvedbi smreke u antracitno sivoj boji. Isti sa svijetlo brušenim podovima stvaraju osvježavajući i otvoreni prostor. ACTUAL velika fiksna panoramska ostakljenja bez vidljivih okvira prostoru daju pečat i pružaju najveći mogući pogled. Tako se kućno drvo nalazi u boravišnom prostoru. U kuhinji i dnevnoj sobi fiksna ostakljenja bez vidljivih okvira LOFT povezana su s prozorima ALWOOD.  Prozor lebdi u staklu.

Transparentni slobodni prijelaz na krovnu terasu

Podizno-klizna vrata ALWOOD s fiksnim dijelom s ostakljenjem bez vidljivih okvira i balkonska vrata ALWOOD omogućavaju slobodni prijelaz na krovnu terasu. Čak i na gornjem katu gradske vile podizno-klizna vrata spajaju interijer i eksterijer te donose vrlo svijetle prostore. Visoke grede ispred prozora ALWOOD obitelji omogućuju vrtlarenje na terasi u gradskoj vili, a istodobno su u izgledu čelika Corten atraktivan magnet za oči.

Dječje sobe, spavaća soba i kupaonica u prizemlju

S obzirom na uporabu prostora, u tim su prostorima prozori u izvedbi ariš natur. Vlasnik potvrđuje: „Zbilja je zanimljivo. U ovim prostorima prirodno drvo umiruje i pravilan je odabir. Na gornjem katu je, pak, u dnevnoj sobi/kuhinji/blagovaonici odabir osvježavajućeg učinka tamnih okvira u kombinaciji s bijelim podovima pravilan odabir. Na taj način imamo odgovarajući prozor za svako područje.“ Kako bi zamračenje bilo najbolje, vanjske žaluzine i ovdje imaju vodilice umjesto uzica u staklenim kutovima.

Pametni dom (engl. Smart Home)

U ovom je projektu ugrađen kontrolor za pametni dom (engl. Smart Home) koji upravlja ulazom i prozorima, alarmnim uređajem, sjenilima i ostalim funkcijama.

Arhitekt: Die Hausmarke, Laurenz Wagner, dipl. ing. arh.
Fotografije: Michael Nagl 

Dijeli stranicu

teme:

Prozor

Ostakljenje bez vidljivih okvira

Klizna vrata

Vrata

Sjenila

Tvrtka