Prošlost i sadašnjost objedinjeni pod jednim krovom.

Izvorno neprimjetna kuća iz 1950. godine bila je temelj za veličanstvenu izgradnju potkrovlja s proširenjem.

Osnovna ideja obnove bila je pitanje postojanja neprimjetne kuće iz 1950. koja je zadnji put obnovljena 1972. godine.

Arhitekt koji se nakon studija s obitelji vratio natrag roditeljima, odlučio se za izgradnju novog dijela koji će se značajno razlikovati od postojećeg starog dijela kuće. Boravišni prostori za više generacija – roditelji žive u prizemlju – strogo su odvojeni. Masivna i visoka dvostruka vrata odvajaju radni i boravišni dio na prvom katu, a u preuređenom potkrovlju nalaze se dodatni boravišni prostori. U potkrovlju s drvenom konstrukcijom boravišni se prostor prostire u jednom prostoru. U obnovi niskoenergetske kuće nisu se poštovale samo tehničke vrijednosti: u prvom je planu bilo iskustvo boravka sa situacijom razilaženja uskosti i širine. Izgradnja u obliku slova U oblikovana je kao skulptura. Na jugozapadnoj strani, gdje se nalazi i terasa, vrh s prevjesom štiti od pogleda. Na sjevernoj strani oblik je sužen tako da se kuhinja vidi s ceste.

Bakar, drvo i staklo štite eksterijer kuće od vremenskih utjecaja, a glinena žbuka s ugrađenim zidnim grijanjem brine za unutarnju klimu. Niskotemperaturno grijanje tijekom ljeta hladi i smanjuje troškove vanjskog zasjenjenja.
Budući da vlasnica u kući ima ordinaciju za osteopatiju, određeni su prostori općenito dostupni; tako je arhitektura percipirana iznutra i (uglavnom) shvaćena.

Tekst: Theresia Hauenfels
Izvor: knjiga Architekturlandschaft Niederösterreich – Mostviertel

ACTUALOV projekt prozora u mjestu Mostviertel u Donjoj Austriji: Drveni elementi CLASSIC i elementi CUBIC u izvedbi drvo-alu vješto su kombinirani s ostakljenjem bez vidljivih okvira LOFT. Boravišni prostori jasno su odvojeni. Proširenje pruža uzbudljiv doživljaj boravka i dokazuje kako može povećati dojam uobičajene kuće. Proširenje s drvenom fasadom od ariša ima drvene prozore od ariša i elemente ostakljenja bez vidljivih okvira. Uz drvo ariša na prozorima i fasadi, koja s vremenom posrebreni, projekt, unatoč modernom izgledu i snažnom kontrastu između starog i novog, zrači mirom i harmonijom.

Arhitekt: Walter Brandhofer, dipl. ing. arh.

Dijeli stranicu

teme:

Prozor

Ostakljenje bez vidljivih okvira

Klizna vrata

Vrata

Sjenila

Tvrtka